Παρασκευή 23 Αυγούστου 2013

Panx Romana -Discography




Αρχές του '82 ο Φραγκίσκος 'Frank' Νίνος (ex "Χάος", "Stress") φωνή, ο Χρήστος 'Julio' Αθανασάκος μπάσο και ο Γιάννης 'Woody' Βασιλειάδης κιθάρα, σχημάτισαν τους "Panx Romana". Ξεκίνησαν με εναλλαγές στους drummer τις πρόβες και τα live σε σχολεία, πανεπιστήμια και διάφορα club όπως "Σοφίτα", "Κύτταρο", "Rodeo" και σε punk φεστιβαλ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Το '84 ηχογράφησαν με το Νίκο 'Camel' Χρονόπουλο (ex "Stress") στα τύμπανα, τα κομμάτια "'Ελληνες" και "Αθήνα", με τα οποία συμμετείχαν στη συλλογή "Διατάραξη Κοινής Ησυχίας" της "Enigma Records". Το '85 έρχεται στα τύμπανα ο Δημήτρης Δημητράκας (ex "The Rosebuds", "Φαίακες", "Θαρσείν Χρει", "Skull Damage", "Schmetterling", "TVC") και παίρνουν μια σταθερή μορφή. Το '87 κυκλοφορούν τον πρώτο τους δίσκο από τη "Wipe Out" με τίτλο "Παιδιά Στα 'Οπλα" και περιείχε δεκατρία κομμάτια. Δυο χρόνια μετά από την ίδια εταιρεία βγαίνει ο νέος τους δίσκος με τίτλο "Αντάρτες Πόλεων" με δεκατρία τραγούδια. Το '92 βγάζουν μια κασέτα με δεκαεφτά τραγούδια από το live τους στο "Ρόδον" τον Οκτώβριο του '91. Το '93 κυκλοφορούν πάλι από τη "Wipe Out" σε lp και cd, δεκατρία νέα κομμάτια και τίτλο "Σπάσε Τη Γραμμή". Το Μάιο της ίδιας χρονιάς φεύγει από το γκρούπ ο Αθανασάκος και την θέση του στο μπάσο παίρνει ο Λευτέρης Καγκελίδης (ex "Mistery") και αργότερα ο Νίκος από τους "Χαοτική Διάσταση", ενω σα δεύτερος κιθαρίστας έπαιξε για λίγο ο Γιώργος Τζιτζιβάκος. Το '94 κυκλοφορούν το "Nazis Raus Live" με εικοσιτέσσερα τραγούδια ηχογραφημένα ζωντανά από το live με τους "Ramones" στο "Ρόδον" το Μάιο του '93. Το '95 επανακυκλοφόρησε ο πρώτος τους δίσκος σε cd και την επόμενη χρονιά βγάζουν τέσσερα κομμάτια σε διπλό εφτάιντσο και cd με τίτλο "Διαγωγή Κοσμία" από τη "Wipe Out". Το '96 κυκλοφόρησε ανεπίσημα μια split κασέτα σε εκατό αντίτυπα, από την "Znort Tapes", με τους "Panx Romana" και "South Of No North" από το live τους στη γεωπονική Αθηνών στις 19 Μαϊου του '90. Το χειμώνα του '97 μπήκαν στο στούντιο για ηχογράφηση και τα δεκατέσσερα αυτά κομμάτια κυκλοφόρησαν δυο χρόνια μετά, σε lp και cd με τίτλο "Κράτος Κλειστόν" πάλι από τη "Wipe Out". 'Ολοι οι δίσκοι τους συνοδευόταν με τον "Κίτρινο Τύπο", ένα έντυπο που βγαζαν οι ίδιοι με κοινωνικοπολιτική θεματολογία και αργότερα τον συνέχισαν μέσα από τη σελίδα τους. Τον Οκτώβριο του '99 γυρίζει ο Αθανασάκος στο συγκρότημα για μια σειρά συναυλιών, μέχρι τον Ιούνιο του '00 και μόλις αυτές τελείωσαν, η μπάντα έκανε μια παύση και τα μέλη της ασχολήθηκαν με άλλα σχήματα πειραματιζόμενοι πάνω σε άλλα είδη μουσικής, ή κάνοντας παραγωγές, ή βοηθώντας νέα συγκροτήματα.
Το '07 οι Frank, Βασιλειάδης, Αθανασάκος και Δημητράκας επανενώνονται και ξεκινούν πρόβες. Εμφανίζονται στην Κόρινθο, στη "Rock Συνάντηση" στο Κιάτο, στο Αίγιο, σε Αθήνα και Πειραιά, στο "No Budget Festival" στη Λάρισα, στα Χανιά, στη Λεμεσό και συνεχίζουν...

"Οι Panx Romana είναι ένα εφηβικό όνειρο, που ποτέ δε θα περάσει την εφηβεία. Μια συμμορία φίλων που ξεπετάχτηκε μέσα από την έκρηξη του punk το '77 μέσω διάφορων γνωστών συγκροτημάτων της εποχής. Από τον Ιανουάριο του '82 μέχρι σήμερα, συνεχίζουν να ταράζουν τα στάσιμα νερά της Αθήνας, δίνοντας τη δική τους μουσικοκοινωνικοπολιτική άποψη. Μιλούν στη γλώσσα τους με απλούς άμεσους στίχους και δυνατό punk'n'roll. Δηλώνουν πολίτες του κόσμου κι όχι πολίτες μιας τυχαίας γεωγραφικής τοποθεσίας, με όνειρα για παγκόσμια ειρήνη σε μια γη δίχως σύνορα και βία. Κάθε δίσκος τους συνοδεύεται από ένα τεύχος του "Κίτρινου Τύπου", του εντύπου των "Panx" που δίνει μια πιο ολοκληρωμένη άποψη της ιδεολογίας που όλ' αυτά τα χρόνια τραγουδούν. Μια ιδεολογία που δε μένει μόνο στα λόγια. Περνά σαν στάση ζωής του συγκροτήματος με απόλυτη άρνηση συμμετοχής σε πολιτικές εκδηλώσεις κομμάτων, καθώς και τη συχνή συμμετοχή τους σε συναυλίες αλληλεγγύης και υποστήριξης κοινωνικών προβλημάτων. Ο αντιμιλιταρισμός χαρακτηρίζει τους στίχους τους, αλλά κι οι θέσεις τους εναντίον σε κάθε είδους ναρκωτικών, ρατσισμού κι εθνικισμού. Θέσεις που φροντίζουν να προπαγανδίζουν συνεχώς μέσα από τη μουσική τους και τα έντυπά τους."



ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΑ ΟΠΛΑ [1987 - LP]  download
ΑΝΤΑΡΤΕΣ ΠΟΛΕΩΝ [1989 - LP] download
ΣΠΑΣΕ ΤΗ ΓΡΑΜΜΗ [1993 - LP,CD] download
NAZIS RAUS LIVE [1994 - TAPE,CD] download
ΔΙΑΓΩΓΗ ΚΟΣΜΙΑ  [1996 - 2 EP,CD] download
ΚΡΑΤΟΣ ΚΛΕΙΣΤΟΝ [1999 - LP,CD] download

2 σχόλια: