Παρασκευή, 23 Αυγούστου 2013

Fanzines: Τα Κουρελία

Το καλοκαίρι του ’96 όταν το ράδιο Ουτοπία όταν ήταν στην εξέλιξη της κοινωνικής του δράσης, ήταν αρκετός ο κόσμος που είχε έρθει σε επικοινωνία μαζί του. Ανάμεσα στις άλλες κινητοποιήσεις, ήταν και η απόπειρα να στηθεί κι ένα δίκτυο συμπαραστατών. Τότε λοιπόν μου είχε έρθει η ιδέα για την κυκλοφορία μιας εφημερίδας (ή εντύπου). Η οποία θα περιλάμβανε τα θέματα που δούλευε η ζώνη αντιπληροφόρησης του σταθμού (ανάλογα με τα γεγονότα της εποχής) καθώς και προσωπικά σχόλια των εκπομπών. Η διανομής της θα γινόταν χωρίς λεφτά και μόνο μέσα από μέρη εντός ή εκτός της Θεσσαλονίκης που θα είχαμε επιλέξει. Θα ήταν δηλαδή η δημοσιοποίηση της δράσης του σταθμού. Και σε μέρη που δε μπορούσαν να μας ακούσουν. Η προτεραιότητα όμως του τελευταίου τριημέρου του σταθμού, και τα μετέπειτα εσωτερικά προβλήματα, άφησαν στην άκρη την πρόταση που δεν έγινε επίσημα ποτέ μέσα στη συνέλευση του σταθμού. Μιας και τον τελευταίο καιρό το μόνο πράγμα που απασχολούσε τη συνέλευση, ήταν η επίλυση των εσωτερικών του προβλημάτων, τα οποία κρατούσαν οποιαδήποτε ταυτόχρονη κίνηση εντός αυτού, αδύνατη.
Τώρα άνοιξη ’99 η ουτοπία δεν υφίσταται. Η επιθυμία όμως για τη συγκεκριμένη έκδοση εξακολουθούσε να καλλιεργεί τη διάθεσή μου και μετά το τέλος της εκπομπής. Τα κουρέλια λοιπόν ήταν μια εκπομπή του ράδιο Ουτοπία που μεταδιδόταν κάθε Τετάρτη 8-10 το βράδυ για εννέα χρόνια. Με punk, hardcore, ska μουσική και πολιτικού, κοινωνικού, οικολογικού περιεχομένου [και] σχόλια αντιεξουσιαστικού χαρακτήρα. Τα κείμενα που ακολουθούν, έχουν γραφεί με μεγάλες χρονικές διαφορές μεταξύ τους, καθ’ όλη τη διάρκεια της εκπομπής. Είναι καθαρά προσωπικού χαρακτήρα, με όλες τις επιρροές που είχα δεχτεί αυτές τις περιόδους. Είχαν βγει σταδιακά στον αέρα, μέσα από την εκπομπή που συνέχισε την πορεία της μέχρι το τέλος της ουτοπίας. Η ιδέα λοιπόν ότι όλο αυτό το προσωπικό υλικό της εκπομπής, θα ξεχνιόταν μέσα στο συρτάρι δε μου άρεσε καθόλου. Όχι επειδή ήταν προσωπικό αλλά επειδή ένιωθα ότι είχε κάποιο σκοπό. Απευθύνθηκα λοιπόν σε ανθρώπους που γνώριζαν την εκπομπή, και τους ζήτησα να συνοδεύσουν με αυτοσχέδια σκίτσα και φωτογραφίες όσα από τα κείμενα τους εμπνέανε. Τα υπόλοιπα ζευγάρωσαν με δικής μου προτίμησης φωτογραφίες. Παράλληλα ζήτησα την βοήθεια και από φίλους, που δε λειτουργούσαν απλά και μόνο σαν ακροατές, αλλά συμμετείχαν και αυτοί με τον τρόπο τους στην όλη προσπάθεια εκείνων των χρόνων και είχανε στηρίξει συνειδητά τη στάση της εκπομπής, ώστε να συμβάλλουν οικονομικά (κουπόνια) για να καταφέρω να υλοποιήσω τη συγκεκριμένη ιδέα.
Το βιβλιαράκι αυτό λοιπόν κυκλοφορεί χωρίς οικονομική συνδιαλλαγή, χέρι με χέρι, μακριά από δημοσιογράφους. Σαν μια αυτόνομη προσπάθεια έκφρασης, σαν μια απόπειρα να επισημοποιήσω τη δύση μιας χρονικής περιόδου και το χάραμα μιας άλλης.


Από τον πρόλογο του πρώτου τεύχους


Τεύχη

Τα Κουρέλια #1, 1999
Τα Κουρέλια #2- Σκέψεις Μητρόπολης, Δεκέμβριος 2000
Τα Κουρέλια #3 - Ιστορίες για Άγρια Γούστα, Δεκέμβριος 2002
Τα Κουρέλια #4 - Έρωτες και Μικροαστικό Δίκαιο, Οκτώβριος 2004
Τα Κουρέλια #5 - Περιήγηση στα Σωθικά της Μητρόπολης, Μάιος 2006
Τα Κουρέλια #6 - Σας Μίσησα από Παιδί, Μάϊος 2007
Τα Κουρέλια #7 – Το Αγόρι και η Σελήνη, Μάρτιος 2009
Τα Κουρέλια #8 - Κακός και Μόνος, Μάϊος 2012

Κατεβάστε όλα τα τεύχη εδώ ---> download

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου