Τρίτη, 27 Αυγούστου 2013

Αδιέξοδο - 38 χιλιοστα (1986)

Ο Σωτήρης Θεοχάρης και ο Δημήτρης Σπυρόπουλος γνωρίστηκαν τυχαία στο "Dragon Fly", ιστορικό στέκι της εποχής στην Αθήνα και άρχισαν να ψάχνουν άτομα για τη δημιουργία μπάντας. Γνώρισαν το Στάθη Παπανδρέου και το Μίμη Αλημπραντή και οι "Αδιέξοδο" ξεκίνησαν να κάνουν πρόβες το Φεβρουάριο του 1983, στην αρχή στο σπίτι του Θοδωρή Ηλιακόπουλου, όπου έκανε πρόβες εκείνη την εποχή η "Γενιά του Χάους". Αργότερα χρησιμοποιήθηκε ως στούντιο, μέχρι και το τέλος της μπάντας, ένα μουχλιασμένο, ετοιμόρροπο σπίτι στα Εξάρχεια που νοικιάστηκε και επενδύθηκε με φελιζόλ. Με δανικά όργανα, αυτοσχέδιους ενισχυτές, χειροποίητα εφέ κιθάρας και κλεμμένο ρεύμα από το ρολόι της δεη, αναμειγνύουν το μηδενιστικό, οργισμένο ελληνικό στίχο με το χαρακτηριστικό χαοτικό ήχο τους. Η πρώτη τους εμφάνιση έγινε στις 16 Οκτωβρίου του '83 στο σινεμά "Ανεμώνη" στην Αγ. Παρασκευή, μαζί με τους "Γενιά του Χάους".
Ο Αλημπραντής αποχωρεί από τη μπάντα και έρχεται στο μπάσο η δεκατετράχρονη Μαρία Βασιλάκη και με αυτή τη σύνθεση ηχογάφησαν τα πρώτα τους πέντε κομμάτια, τα οποία κυκλοφόρησαν το Μάιο του '84 στην split κασέτα "Το Αδιέξοδο Η Γενιά Του Χάους Σας Εύχονται Καλή 'Ορεξη", σε παραγωγή της "Art Nouveau". Σε μια συναυλία στην "α.σ.ο.ε.ε." τους είδε ο Σπύρος Περιστέρης της "Enigma Records" και τους πρότεινε να συμμετάσχουν στην επερχόμενη συλλογή της εταιρείας με τίτλο "Διατάραξη Κοινής Ησυχίας". Ηχογράφησαν τα κομμάτια "Εφιάλτης" και "Απομόνωση" στο "Studio 111" του Τάκη Αργυρίου και η συλλογή κυκλοφόρησε το Σεπτέμβριο του '84. Το κομμάτι "Εφιάλτης" μπήκε και στη Φινλανδική εφτάιντση συλλογή "Lasta EP II-Nobody's Perfect" της "ST-Records", η οποία επανακυκλοφόρησε δυο χρόνια μετά από το Φινλανδικό label "Leukemia Records". Μετά από λίγο καιρό αποχωρεί και ο Παπανδρέου και έρχεται στα τύμπανα ο Γιάννης Βεναρδής. Από τη μπάντα αποχώρησε και η Μαρία την οποία διαδέχτηκε για λίγο ο Ντίνος Ζούμπερης και μετά ανέλαβε το μπάσο ο καλός τους φίλος, ο Νίκος 'Τσουλούφης' Χαραλαμπόπουλος, με τον οποίο σταθεροποιήθηκαν στην τελευταία και μακροβιότερη σύνθεσή τους. Το '85 ένας φίλος του συγκροτήματος, ο Θανάσης Βελισσαρόπουλος, πήρε από το Ντίνο Ζούμπερη εφτά κομμάτια τους από πρόβα, και τα μοναδικά με το Ζούμπερη στο μπάσο, τα οποία κυκλοφόρησε σε μια split κασέτα με τους "Απόγνωση". Την ίδια χρονιά κυκλοφόρησε χέρι με χέρι μια split κασέτα με τους "Γενιά Του Χάους", από το live τους τον Ιανουάριο στο Αγρίνιο με τίτλο "Η Γενιά Του Χάους Και Το Αδιέξοδο Σας Εύχονται Καλό Πάσχα". Τέλη '86 κυκλοφόρησαν το μοναδικό τους βινύλιο, το ".38" με δώδεκα κομμάτια τους, από την "Enigma Records" σε οχτακόσια αντίτυπα, πολλά απο τα οποία πήγαν στο εξωτερικό και κυρίως στη Φιλανδία. Ο δίσκος επανακυκλοφόρησε σε cd το '97 από την ίδια εταιρεία. 'Εδωσαν πολλές συναυλίες κυρίως στην Αθήνα, αλλά και στην Πάτρα, το Αγρίνιο, τα Μέγαρα και άλλες πόλεις και στα στέκια της εποχής όπως "Αρετούσα", "Skylab", "Mad", "Πήγασος", "127db", "Rodeo" κ.α. Η πιο σημαμαντική συναυλία τους έγινε στις 14 Μαϊου του '85 στα Προπύλαια, για την εναντίωση τους στην "επιχείρηση Αρετή", έπαιξαν μπροστά σε εφτά χιλιάδες άτομα κοινό, μαζί με άλλα γνωστά συγκροτήματα του χώρου. Τελευταία τους εμφάνιση ήταν το '86, στο δημοτικό θέατρο Καλιθέας. Μετά από αυτήν, στα τέλη του '86, οι "Αδιέξοδο" διαλύονται. Το '13 επανακυκλοφόρησε το lp τους από τα label "B-Otherside" και "Scarecrow" σε οχτακόσια αντίτυπα.

Ο Σωτήρης Θεοχάρης βρέθηκε στους "Στάχτες" να γράφει στίχους και να τραγουδάει και αργότερα στους "Σπυριδούλα", "Ηχογλυκαιμία" και "No Mind". Ο Δημήτρης Σπυρόπουλος σχημάτισε τους "Deus Ex Machina", όπου αργότερα πήγε και ο Νίκος Χαραλαμπόπουλος σαν τραγουδιστής. Ο τελευταίος σχημάτισε αργότερα τους "Tilt". Ο Γιάννης Βεναρδής έφυγε στην Αμερική για σπουδές το '85 και όταν επέστρεψε βρέθηκε στους "Λευκή Συμφωνία", "Ζημιαα" και από το '99 στους "Deus Ex Machina". Ο Μίμης Αλημπράντης μπάρκαρε και έκτοτε χαθήκε. Η Μαρία Βασιλάκη έπαιξε για λίγο στα "Μάβρα Ιδανικά" και το '89 πήγε στους "Despise". Ο Ντίνος Ζούμπερης έπαιξε και συνεργάστηκε σε πολλές μπάντες όπως "Ναυτία", "Χαοτική Απειλή", "Deus Ex Machina", "Echo Tatoo", "Ξεχασμένη Προφητεία", "Μεταλλακτικοί", "Thirty Ντέρτι", "Σάρκα", "667", "Κάτω Από Το Δέντρο", "Ζημιαα", ασχολήθηκε με την ηχοληψία και παραγωγή δίσκων και εμφανίστηκε σαν "dj Dee". Τέλος, ο Στάθης Παπανδρέου έπαιξε στους "Split Image" και αργότερα ασχολήθηκε με την ηχοληψία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου