Σάββατο, 29 Σεπτεμβρίου 2012

Κυκλοφορίες Σεπτεμβρίου από την ειρκτη.


Η Ειρκτή περήφανα παρουσιάζει:
Τέσσερις Νέες Κυκλοφορίες για το Σεπτέμβριο του 2012Not 2 Without 3: 7” single - End of the day / Under the flag (eirma 07)
Συγκρότημα με έντονη σκηνική παρουσία κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1980 (περισσότερα από 80 gigs στο ενεργητικό του και σε πληθώρα μουσικών σκηνών της εποχής), οι N 2 W 3 πρόλαβαν να αφήσουν στο πέρασμά τους μονάχα δύο εκπληκτικά δείγματα της δουλειάς τους (Crocodiles και I Keep). Είκοσι-επτά χρόνια μετά η αξιόλογη ηχητική υπόσταση του συγκροτήματος επαναναδύεται για τα καλά με δύο πρωτοεκδιδόμενα κομμάτια που αποκαλύπτουν τη στιβαρότητα της τοτινής του παρουσίας. Τα End of the day και Under the flag ανήκουν χρονολογικά στη δεύτερη ηχητική περίοδο της μπάντας (1984-1985) όταν η ίδια κατά τρόπο συνεπή ευθυγραμμιζόταν με το σκοτεινό νεοκυματικό ήχο. Συναισθηματικά και στομφώδη φωνητικά, δυνατή κιθάρα, διεισδυτικές μπασογραμμές και εκρηκτικές κρούσεις όλα ενορχηστρώνουν δύο πραγματικά εξέχουσες συνθέσεις. Μάλιστα, αν και ο ακροατής θα είναι αυτός που έχει τον τελικό λόγο, αναγνωρίζεται πως το κομμάτι Under the flag αποτελεί ένα από τα κρυμμένα dark wave κομψοτεχνήματα του εγχώριου αλλά και γιατί όχι διεθνούς μουσικού χώρου. Το παρόν κυκλοφορεί σε 400 αριθμημένα αντίτυπα βινυλίου καθαρού διαφανούς χρώματος.
Femmes Fatales: 7” single - Why David? / Hole between my eyes (eirma 08)
Είναι γεγονός πως πέρα από τα συγκροτήματα που κατόρθωσαν είτε να εκδόσουν ένα αυτοτελές έργο είτε να καταχωρήσουν την ύπαρξή τους στα κατάστιχα της εγχώριας μουσικής ιστορίας ή ακόμη έστω, να παραδώσουν την κληρονομιά μίας έντονης φήμης, υπήρξαν και αρκετά άλλα τα οποία δυστυχώς παρέμειναν στην αφάνεια παρά τις καταπληκτικές τους μουσικές επιδόσεις. Ίσως το πιο περίτρανο παράδειγμα είναι αυτό των Femmes Fatales σχήμα που ξεκίνησε στο πρώτο μισό της δεκαετίας του ’80 και επιδόθηκε με απίστευτη μαεστρία σε ένα καθαρόαιμο Βρεττανικού χαρακτήρα μετα-πανκικό ήχο. Τα κομμάτια Why David? και Hole between my eyes ηχογραφημένα στην περίοδο έντονης δράσης της μπάντας (1984-1985) αποτελούν (πάλαι ποτέ πλέον) άγνωστα διαμάντια της υπόγειας Ελληνικής μουσικής σκηνής βασιζόμενα σε ωμή κιθάρα, έντονο μπάσο, δυνατά κρουστά, ντελιριώδη φωνητικά ενώ εξηγούν το γιατί οι Femmes Fatales θεωρούνταν ως ένα από τα πιο ενδιαφέροντα σχήματα της εποχής. Το παρόν κυκλοφορεί σε 400 αριθμημένα αντίτυπα βινυλίου κόκκινου διαφανούς χρώματος.
                             


Clown: 7” single - Λευκά κελιά / Κλόουν (eirma 09)
Μπορεί οι Clown να διέθεσαν ελάχιστες εκδοτικές παρακαταθήκες των ηχητικών τους περιπλανήσεων κατά τη δεκαετία του ‘80 ωστόσο, το στίγμα τους παρέμεινε και παραμένει ανεξίτηλο στην υπόγεια μουσική Ελληνική σκηνή. Τετραμελής σύνθεση ευρύτερα καλλιτεχνικά (παρά αυστηρά μουσικά) ανήσυχων πνευμάτων  κατόρθωσαν μέσα από τις ευφυείς τους συνθέσεις, τις ιδιάζουσες στιχουργικές τους εμπνεύσεις και το συνολικότερο αισθητικό τους ήθος να καταλάβουν μία ξεχωριστή θέση στην εγχώρια αλλότροπη μουσική πραγματικότητα. Η παρούσα επανέκδοση του μοναδικού τους αυτοτελούς έργου επαναφέρει στο προσκήνιο τη γνήσια εναλλακτική δυναμική του συγκροτήματος. Με βάση πάντοτε τη συνειδητή έντεχνη εκφραστική παρέκκλιση και κινούμενα κύρια σε σκοτεινόχρωμες ατραπούς, τα Λευκά κελιά και ο Κλόουν αποτελούν δύο από τις εξαιρετικότερες ηχητικές στιγμές της εποχής παρουσιάζοντας συνάμα το κρίμα της έλλειψης πρόσθετου εκδοσμένου έργου της μπάντας. Ειδικότερα, τα κομμάτια αυτά προσαρτούν όλα εκείνα τα απαραίτητα συστατικά στοιχεία προκειμένου να αποτελούν δύο άρτια αμαλγάματα διανοούμενων μετα-πανκικών πλέον νεοκυματικών καταδηλώσεων. Το παρόν κυκλοφορεί σε 400 αριθμημένα αντίτυπα βινυλίου μαύρου χρώματος.Ausschwitts: 7” - single Απειλή / Χαμένο κορμί (eirma 10)
Ένα από τα πρώτα Αθηναϊκά πανκ συγκροτήματα, οι Ausschwitts συνέβαλλαν με τον ευρύτερο νεανικό τους αυθορμητισμό στο έντονο καλλιτεχνικό ξέσπασμα της εποχής. Από το 1981 και για δύο συνεχή χρόνια εν μέσω αλλαγών και εποχικών (ανα)ταραχών το συγκρότημα υπήρξε ανάλογα κινητικό σε όρους ζωντανών παραστάσεων δίχως να προλάβει ωστόσο να εκδόσει ούτε ένα δείγμα της δουλειάς του. Είναι ιδιαίτερα ευτυχές το ότι σχεδόν τρεις δεκαετίες αργότερα πλάι στην έντονη φήμη του σχήματος στέκεται επιτέλους και ένα εκδοτικό ντοκουμέντο. Όπως θα διαπιστώσει και ο ακροατής, το ύφος αυτό πρεσβευόμενο από τα κομμάτια Απειλή και Χαμένο κορμί εδράζεται σε μία συνθετικά ορμώμενη πανκ αισθητική η οποία με ειλικρινή τρόπο παραπέμπει στην ιδιαίτερη ατμόσφαιρα των αρχών της δεκαετίας. Άμεσοι νεανικοί ρυθμοί ανάλογου προβληματισμού οι οποίοι έμελλε στη συνέχεια να μεστώσουν σε πιο σκοτεινές ηχητικά ατμόσφαιρες καθώς η ύπαρξη των καταιγιστικών Ausschwitts θα έδινε τη σκυτάλη σε αυτή των Hands of Cain. Το παρόν κυκλοφορεί σε 400 αριθμημένα αντίτυπα βινυλίου μαύρου χρώματος. http://www.eirkti.com


Η ομάδα της Ειρκτή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου