Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2011

Συνέντευξη με τους Indico



«Όλα γι’ αυτή αγάπη και μίσος όλα γι’ αυτή το τέλος είναι ίσως…» μας τραγουδούν οι Indico για την σημαία. Το συγκρότημα δημιουργήθηκε στην Αθήνα και η μουσική τους είναι ένα κράμα punk/rock με metal στοιχεία και γενικά επηρεασμένη από πολλά είδη μουσικής. Όντας ανεξάρτητοι και αυτοοραγνωμένοι προσπαθούν να διαταράξουν τους καρδιακούς μας ρυθμούς, να μας προβληματίσουν αλλά και να μας δραστηριοποιήσουν. Το 2008 κυκλοφόρησαν την πρώτη τους D.I.Y. δουλειά με 5 τραγούδια. Ύστερα από 2 χρόνια επανέρχονται δυναμικά με νέο demo στα σκαριά..



Του Αντρέα Σεϊντή

Α.Σ. Έχει κάποια σημασία ο αναγραμματισμός των παιδιών Indi(g)o σε Indi(c)o;

Μπέρδεμα ε; Δεν πρόκειται για αναγραμματισμό! Είναι κλίση του ρήματος indict που σημαίνει καταδικάζω και το επιλέξαμε για την συμβολική, κοινωνική του σημασία μιας και οι συνεχείς εκκλήσεις για καταδίκες έχουν γίνει χαρακτηριστική καραμέλα του νεοέλληνα.

Α.Σ. Τι είναι το punk για σας; Ως προς τη μουσική αλλά και το ήθος. Η punk μουσική και γενικότερα αυτή η νοοτροπία έχει να κάνει καθαρά με την αντίδραση κοινωνικά και μουσικά;

Πάντα ήταν και εξακολουθεί να είναι πολύ περισσότερα από «απλά» μουσική. Είναι κάθαρση, είναι  ένας τρόπος να ουρλιάξεις και να προβληματίσεις για τα στραβά. Ξεκινώντας από τα δικά σου και μετά για τα γύρω. Πολιτικά, κοινωνικά και οτιδήποτε άλλο πιστεύεις ότι έγινε σκατά και θα μπορούσε να γίνει με διαφορετικό τρόπο. Πάντα πέρα από αντίδραση και  εκτόνωση ήταν και αφορμή για σκέψη, προβληματισμό και δράση. Ήταν πάντα μουσική που βγαίνει από την καρδιά και στοχεύει στο μυαλό.

Α.Σ. Γνωρίζω ότι ετοιμάζετε έναν νέο δίσκο. Πότε αναμένεται η κυκλοφορία του;

Δουλεύουμε εντατικά πάνω στο νέο άλμπουμ τους τελευταίους 3-4 μήνες και αν όλα πάνε καλά θα το έχουμε τελειώσει μέσα στον Οκτώβριο. Θα περιέχει 9 νέα κομμάτια που τα έχουμε δουλέψει τα τελευταία 2 χρόνια και ορισμένα τα έχουμε παρουσιάσει και σε συναυλίες.

Α.Σ. Θα δούμε και κάποια συμμετοχή σε αυτή τη νέα δουλειά? Υπάρχουν άλλα συγκροτήματα, με τα οποία συνεργάζεστε;

Σίγουρα θα έχουμε τον Γιώργο από τους Αντίδραση στα δεύτερα φωνητικά όπως έγινε και στο πρώτο cd. Από εκεί και πέρα πολλοί φίλοι πηγαινοέρχονται στο στούντιο και πιθανότατα να προκύψει κάτι αυθόρμητα μέχρι να τελειώσουμε τις ηχογραφήσεις. Όσον αφορά στις συνεργασίες με άλλα συγκροτήματα είναι πολλές και συχνές συνήθως γύρω από την στήριξη αυτοοργανωμένων συναυλιών και εγχειρημάτων. Άμα αρχίσουμε να λέμε ονόματα δεν θα τελειώσουμε..!

Α.Σ. Είναι εύκολο να βρείτε μέρη να κάνετε live; Τελικά πόσο εύκολο η δύσκολο είναι το στήσιμο ενός τέτοιου εγχειρήματος;
Το που και το πώς  γίνονται οι συναυλίες είναι από τα κύρια ζητήματα που μας απασχολούν σαν μπάντα αλλά και ευρύτερα όλη πιστεύω την D.I.Y. σκηνή. Το επιθυμητό είναι ανοιχτοί, κοινόχρηστοι χώροι χωρίς εισιτήριο, με ελεύθερη συνεισφορά που θα επιτρέψει και την δυνατότητα συνέχισης ανάλογων προσπαθειών. Σίγουρα δεν είναι εύκολο από την στιγμή που έχει γίνει η επιλογή να περνάνε όλα από τα χέρια των συγκροτημάτων και των αλληλέγγυων ατόμων και να μην υπάρχουν μεσάζοντες. Υπάρχει αρκετή δουλειά που πρέπει να γίνει. Από την προετοιμασία και την αφισοκόλληση μέχρι το κουβάλημα του εξοπλισμού, την διαμόρφωση του ήχου, την επίβλεψη του χώρου, τα ποτά… Όλα περνάνε από τα χέρια σου…
Όταν ολοκληρωθεί η συναυλία όμως ξέρεις ότι μετρήθηκες με τις δυνάμεις σου και δεν
έπαιξες με τους υποχρεωτικούς όρους ιδιοτέλειας κανενός άσχετου με την μουσική και τις ιδέες σου. Νομίζω ότι αυτό είναι μια μεγάλη ικανοποίηση που παίρνουμε από την αυτοοργανωμένη μουσική έκφραση.

Α.Σ. Πως προέκυψε η συμμετοχή σας στην ανεξάρτητη μουσική συλλογή (Υπό)κρουση που κυκλοφόρησε το ελευθεριακό στέκι «Πικροδάφνη»;

Η Συμμετοχή προέκυψε φυσιολογικά μιας και αποτελούμε μπάντα μέλος της μουσικής ομάδας «(Υπό)κρουση» του στεκιού και όταν προτάθηκε το εγχείρημα το στηρίξαμε με ενθουσιασμό. Γενικότερα από παρόμοια εγχειρήματα έχουν προκύψει πολύ ωραία πράγματα όπως είναι η σειρά των συλλογών «Διατάραξη» στο παρελθόν και μας αρέσει που κάναμε και εμείς μια μικρή συνεισφορά στην συνέχεια αυτής της παράδοσης. Από ότι φαίνεται θα υπάρξει και συνέχεια και ελπίζουμε να δούμε και νέες μπάντες και φρέσκες ιδέες εκεί.

Α.Σ. Πέρα από το ακυκλοφόρητο κομμάτι που μπήκε στη συλλογή είδαμε και μια διασκευή από Πίσσα & Πούπουλα. Υπήρχε κάποιος σκοπός της επιλογής αυτής;

Με το άλμπουμ των «Πίσσα» έχουμε μεγαλώσει και πάντα γουστάραμε να παίζουμε σε live και πρόβες το συγκεκριμένο κομμάτι. Το γεγονός ότι δυστυχώς παραμένει επίκαιρο τόσα χρόνια μετά ήταν ένας λόγος παραπάνω για να το επιλέξουμε για να συμπεριληφθεί στην συλλογή. Το σπιντάραμε λιγάκι πάντως!

Α.Σ. Οι Indico είναι μια μπάντα που κατά καιρούς έχει παίξει και σε μαγαζιά. Με δεδομένη την άποψη πολλών ότι τα “καθαρά” d.i.y. συγκροτήματα πρέπει να μένουν μακριά από μαγαζιά όντας αντιεμπορικά, θα ήθελα να μου πείτε αν συμμερίζεστε την άποψη αυτή.

Πράγματι στο ξεκίνημα της μπάντας, κάναμε συναυλίες σε μαγαζιά και  γρήγορα προβληματιστήκαμε πάνω στην κατάσταση που επικρατεί εκεί. Άτομα που θέλουν να κερδίσουν και να προβληθούν χωρίς καμία ειλικρινή σχέση με αυτήν την μουσική, λίστες προσκεκλημένων ,ακριβά αντίτιμα, χαρτζιλίκια, πορτιέρηδες και πάει λέγοντας. Πράγματα  με τα οποία εμείς δεν θέλουμε να έχουμε καμία σχέση. Από την άλλη πλευρά υπάρχει η D.I.Y. σκηνή. Μπάντες και συλλογικότητες που αυτοοργανώνουν τις επιθυμίες τους , στήνουν τις συναυλίες μόνοι τους , φτιάχνουν τα  cd και κάνουν τις πρόβες τους σε αυτοοργανωμένα στούντιο και γενικότερα κινούνται συνειδητά αντιεμπορευματικά και αδιαμεσολάβητα. Εμείς νιώθουμε ότι ανήκουμε εκεί.
Όσον αφορά την διάκριση που ανέφερες… Ναι, υπάρχουν 2 ξεκάθαρα διαφορετικοί κόσμοι και από εκεί και πέρα αποτελεί επιλογή για την κάθε μπάντα το πώς και που εκφράζεται. Δεν θεωρούμε πάντως το punk rock άλλο ένα προϊόν στο ράφι του πολιτιστικού  supermarket και τα μαγαζιά μάλλον έτσι το αντιμετωπίζουν.

Myspace: http://www.myspace.com/indico



Πηγή :
http://www.rockap.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου